Uit een goed nest ?   Leave a comment

Vroeger werden vooral bij de Coöperatieve banken leningen gegeven omdat je er zo 1 uit “een goed nest”  was. Harde werkers allemaal … Dat is ook jarenlang goed gegaan. Tegenwoordig moeten banken ongeveer alles van je weten. Zelfs al ben je meer dan 30 jaar klant bij die bank, en weten ze misschien zelfs wel meer over jou te vertellen dan jij over die bank. 

Door regels die de AFM banken tegenwoordig oplegt, komt de bank eigenlijk niet meer aan haar werk toe.  Het omzetten van spaargelden naar leningen aan particulieren en bedrijven. Er is zelfs al eens geroepen dat kleine ondernemers maar naar alternatieve financieringsmogelijkheden moeten gaan zoeken. Die zijn er natuurlijk wel, bijvoorbeeld door “Cloud Funding”, maar het is wel een beetje de wereld op zijn kop. Dat kan trouwens al snel in een financieel economisch klimaat waar je als klant met een miljoen op de bank soms al moet BETALEN om het geld er te mogen stallen! 

Voor kleine ondernemers is er inmiddels wel een extra mogelijkheid gecreëerd in de vorm van een staatsgarantie, maar veel banken staan onder “curatele” en doen gewoon niets. Op dit moment zitten we in een fase die mij doet denken aan een jaar of veertig geleden. In die tijd kon je bij de bank alleen maar terecht voor een lening, als je kon aantonen dat je die eigenlijk niet nodig had. Toen ik in de financiële wereld startte – zo’n dertig jaar geleden – was het juist de bedoeling om zoveel mogelijk aan een klant uit te lenen. Daar werd immers op verdiend. En ook voor dat andere uiterste zouden we niet meer moeten kiezen.

Natuurlijk is de huidige situatie voor een deel wel te wijten aan de banken zelf. Maar net zo goed als dat niet alle Friezen Fries als voertaal willen en niet alle Islamieten radicaal zijn, zijn ook niet alle banken schuldig aan de ontstane situatie. Helaas hebben wij in Nederland besloten dat als het blaft als een hond, en het rent als een hond, het waarschijnlijk ook gewoon een hond is! En ik weet toch echt zeker dat er vele rassen zijn! Dat geldt voor banken dus net zo goed.

Ik hoop van harte dat de AFM het verstand weer gaat gebruiken en de banken gaat beoordelen op hun verleden. In dertig jaar tijd dat ik in de financiële wereld mocht werken heb ik honderden leningen per jaar mogen accorderen.  In al die tijd heb ik slechts 2 maal een gedwongen verkoop meegemaakt! Dat zegt volgens mij heel veel!

Op dit moment zorgen die regels van de AFM en de onzekerheid over de aftrek van de hypotheekrente dat de woningmarkt volledig vastloopt. Je krijgt geen financiering, zelf als je het zou willen! En je wilt misschien ook wel geen financiering, zelfs als je die kan krijgen!

Hiermee doe ik een oproep aan twee partijen:

  • AFM beoordeel individuele banken op hun “track record” en geef banken die prudent hun werk doen weer de ruimte om te doen waarvoor ze er zijn. Goede banken zijn een stimulans voor onze economie.
  • (Aankomend) Kabinet herstel het vertrouwen in de woningmarkt door duidelijkheid te geven over de hypotheekrenteaftrek. Doe dat niet op de Europese, maar op de Nederlandse manier. Europa zeurt over ons belastingstelsel, terwijl er lidstaten zijn die willens en wetens niets doen om de noodzakelijke belastingen te innen en ontduiking tegen te gaan. 

Misschien overkomt het jou, of je kinderen, in de toekomst dan weer eens. Een lening aanvragen bij de bank en te horen krijgen. OK, je verdiend voldoende EN jij bent er 1 uit een goed nest. Wij doen je die hypotheek!

Advertenties

Posted 26 juni 2012 by edovermars in Uncategorized

Tagged with , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: